A sporthorgászok és hobbi pecások is jól ismerik a szakma rejtelmeit, ráadásul nyomon követik a technológiai fejlődését ezen a téren. Ma már elegendő egy műszer a halak felderítésére, amivel látni lehet, hogy éppen hol vannak a vízben.

A modern horgászat megtestesítője a közkedvelt halradar. A korábban katonai, hírszerzés terén alkalmazott technológia mára polgári célokra is bevethető, kedvező áron. Az eszköz használatával feleslegessé válik a beetetés, hiszen a felderítés után, célzottan a halakkal teli mederbe dobhatjuk a horgot és a biztos kapás garantált. A halradar szonár-technológiával küld hanghullámokat a vízbe. A visszaérkező jel alapján, a készülék nagyon pontos képet ad a víz mélyén lévő tárgyakról, mint például a vízfenékről és persze a halakról is.

Ezzel tényleg egyszerűen fel lehet térképezni a területet, ahol érdemes horgászni. A halradar többféle funkcióval is fel van szerelve. Lehetőség van állítani az érzékenységén, hogy mit mutasson, milyen gyakran frissítsen. A kijelzőn további információk is megtalálhatóak, például a víz hőmérséklete.