szemészeti szűrővizsgálat

A bajt mindig könnyebb megelőzni, mint utólag kezelni, ezért például tanácsos bizonyos időközönként szemészeti vizsgálatra is ellátogatni. 40 éves korig 2 évente, 40 éves kor felett pedig évente javasolt az általános teljes körű szemészeti vizsgálat, de azoknak a személyeknek, akiknek a családjában előfordult zöldhályog, évenkénti vizsgálat ajánlott. Egy teljeskörű szemészeti szűrővizsgálat több mindenre is kiterjed. A vizsgálat során a szakemberek vizsgálják a fénytörési hibákat közelre és távolra is.

Bizonyos krónikus betegségek szemészeti szűrése is megtörténik, ami azért fontos, mert egyes kórok a kezdeti szakaszukban sokszor nem okoznak tipikus panaszt. Ilyen egészségügyi probléma a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a zöldhályog, a szürkehályog, a makuladegeneráció és a keratoconus. Amennyiben azonosításra kerül valamilyen szemészeti probléma, a látásromlás elkerülése érdekében javasolt a szemészeti kontroll, a szakorvos által megállapított rendszerességgel.

Sor kerülhet a szemészeti szűrővizsgálat alkalmával tájékoztatásra a fénytörési hibák műtéti korrigálásáról, látászavarok, szemüvegproblémák, helyes műkönny használat átbeszélésére, terhesgondozáshoz, jogosítványhoz, munkaalkalmassági vizsgálatokhoz igazolás, szakvélemény kiállítására. A Budai Szemészeti Központban többféle műszeres mérést is végeznek a szakértők egy általános szemészeti szűrővizsgálat alkalmával.

Az első a fénytörés szubjektív és objektív meghatározása közelre és távolra, aztán a szaruhártya-görbület mérése, üvegtest biomikroszkópos vizsgálata, színlátás, szemfenék, réslámpa, kancsalsági szög, szemmozgások vizsgálata, szemnyomás-mérés, könnyfilm felszakadási idő, szürke- és zöldhályog-szűrés. Körülbelül másfél órát vesz igénybe a szemészeti szűrővizsgálat. Ennyi időt igazán rászánhatunk arra, hogy megtudjuk, nincsen semmi látásproblémánk, de ha volna is, akkor legalább már a kezdeti fázisában diagnosztizálásra kerül. A budaiszemeszet.hu weboldalon minden további információt meg lehet ismerni a szűrővizsgálatokról és az elérhető kezelésekről.