Senkinek sem kell manapság már mondani, hiszen mindenki tudja, hogy a pezsgő egy enyhén vagy erősen szénsavas, alkoholos, borból készült nedű. A bor másodlagos erjedése során keletkező szén-dioxid garantálja az ital szénsav tartalmát. Nincs ez másképp a Spumante esetében sem. Különösen kedvelt ez az olaszoknál, ahol kétfajta habzóbort is megkülönböztetnek a hozzáértők.

Ott van ugye a pezsgőnek megfelelő, erősebben buborékos Spumante, amelyik hazánkban is felkapott, főleg a BB márka. A másik pedig a gyengébb ital, a habzó, frizzante nevet viselő típus. Mind a kettőnek a legfontosabb alapanyaga a prosecco glera szőlő, amelyik Veneto tartomány jellegzetes terméke.

Természetesen a Spumante készülhet a Piemont délkeleti régiójából származó Asti szőlőből is. Van, aki az elsőre esküszik, míg másoknak sokkal jobban bejön az utóbbi. Az Asti Spumante az ország eredetvédelmet élvező nedűje. Ez vonatkozik a Franciacorta italra is. Ezt Pinot Bianco és Chardonnay borokból állítják elő a mesterek, a Franciacorta vidéken. A BB fajta Magyarországon igazán népszerű ital.