vízkeménység mérő

A speciális ásványi anyagok jelenlétére a folyadékban az is utalhat, hogy vízkőlerakódások jelennek meg a vízforraló és a bojler belsejében. Minél több a vízkeménység mérő kijelzőjén megjelenő érték, annál több az ásványi anyag a folyadékban. A keménység kifejezés abból adódik, hogy mennyire nehéz ruhát mosni a vízzel.

Ha a szappan kemény vízzel keveredik össze, ezek az ásványi anyagok egyesülve szilárd anyagot képeznek. Ez csökkenti a szappan tisztítási hatékonyságát és réteget képez. További szappan hozzáadásával a szilárd anyagok mennyisége addig nő, amíg az ásványi anyagok elfogynak. Ilyen anyag például a kalcium, a magnézium, a vas, a mangán és a cink.

A természetes vizekben a vízkeménység mérővel megállapított kalcium és magnézium koncentrációja általában jóval meghaladja a háztartásban használt ivóvízben található töménységet. A keménységet ioncserével távolítják el a vízrendszerből. Az ADWA számos vízkeménység mérő megoldást kínál a tesztelésére, beleértve a digitális, a hordozható és laboratóriumi tesztereket is.