A cöliákia a glutén intoleranciával kapcsolatos betegség. Ez egy meglehetősen gyakori jelenség, ami minden századik embert érinti a Földön. Bár egyes esetekben hasonló tünetek jelentkezhetnek negatív diagnózissal. Ezt szem előtt tartva, az egészségügyi szakemberek elkezdték használni a „cöliákia nélküli gluténérzékenység” fogalmat.

Annak ellenére, hogy egy egyetemes elemzés nincs meghatározva, sokan egyetértenek abban, hogy a gluténmentes étrend betartásán keresztül az egyén állapotát ellenőrizhetjük. Ha kétségei vannak afelől, hogy gluténérzékenységben érintett vagy sem, akkor érdemes a schaer.com oldalon továbbolvasnia a lehetséges tünetekről.

Sok lisztérzékenység tüneteivel küzdő ember igyekszik saját maga fellépni anélkül, hogy először konzultálna az orvosával. Saját diagnózist állítanak fel és ragaszkodnak a gluténmentes étrendhez. Ajánlatos azonban orvos vagy táplálkozási tanácsadó felügyelete alatt állni, hogy a gluténmentes étrend kiegyensúlyozott legyen és a testnek elegendő tápanyagot nyújtson.

Mint egyéb egészségügyi probléma, úgy a cöliákia nélküli gluténérzékenység is nehezen észlelhető, különösen akkor, ha nem ismerjük az összes tünetet. Ezért a betegség elleni első fegyverünk a tudatosság és az a képesség, hogy magunk meg tudjuk határozni a testünk jelzéseiből mikor kell a szakemberrel konzultálni.

2009-ben gasztroenterológusok, táplálkozási tanácsadók és immunológusok egy csoportja meghatározta a gluténérzékenység fogalmát. A betegség diagnosztizálásának első lépése a vérvizsgálat, különösen akkor, ha a beteg családi előzményei között szerepel az autoimmun pajzsmirigy betegség, az irritábilis bél szindróma vagy az 1. típusú diabétesz.

Ez az elemzés akkor is szükséges, ha a beteg az alábbiak közül egy vagy több tünettel rendelkezik: gyakori hasi elváltozások és fokozott duzzanat, székrekedés vagy hasmenés, rendszeres hányinger és hányás, fejfájás, migrén, ízületi fájdalom. A vérvizsgálatot akkreditált egészségügyi szervezetnek vagy orvosnak kell elvégeznie és a bélbiopsziás eljárással is alá kell azt támasztania.