A népesség számának növekedésével egyre fontosabbá vált nagyobb épületek építése. A nagyobb belmagasságú terek létrehozásához, kifestéséhez az építészeti megoldásoknak fejlődniük kellett.

Alkalmazásukat tekintve a gurulós állványok számítanak a leggazdaságosabb megoldásnak, ha egy nagyobb csarnokot kell bevakolni, kifesteni, vagy egy magasabb falat kell felrakni. A gurulós állványok olyan egyszerűen felépíthető, áthelyezhető szerkezetek, amelyek nagyban megkönnyítik a kőművesek, szobafestők munkáját.

Mozgathatóságuknak hála, költséghatékonyak is, hiszen nem szükséges igazodniuk az egész építési terület méretéhez, oda tolhatóak, ahol éppen igénybe veszik őket.

A gurulós állványok használatának feltétele csak annyi, hogy a terep egyenletes és vízszintes legyen, mivel csak így stabil és biztonságos a dolgozók számára. Természetesen, ha szükséges, a stabilitás fokozható kitámasztásokkal, rögzítésekkel. A lényeg, hogy a dolgozók megfelelően tudják végezni a munkájukat az állványzaton, anélkül, hogy veszély fenyegetné őket.