szemfenéki vénás elzáródás

Számtalan oknál fogva romolhat valakinek a látása, amelyek közé sorolhatóak a szemfenéki vénás keringési zavarok is. A vénás elzáródások gyakran okozzák az idősek látásvesztését, de szerencsére, az orvostudomány fejlődésének köszönhetően, van erre megoldás, ami javíthat a problémán. Erre is figyelnek ennél a budapesti magánszemészetnél (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14.). Lássuk, hogy mégis mitől alakulhat ki ez a betegség!

Első kockázati tényezője a kor, de emellett a magas vérnyomás és koleszterinszint, a cukorbetegség, az orális fogamzásgátló tabletták szedése, az emelkedett intraokuláris nyomás, illetve a zöldhályog, valamint a dohányzás is hozzájárulhat a kialakulásához. Az elzáródás helye szerint osztályozhatóak a szemfenéki vénás problémák, vagyis amikor a centrális vénás törzs záródik el (CRVO), illetve a központi vénának csak egy ága (BRVO). Ez utóbbi a betegség leggyakoribb formája.

Ha a tüneteket észleljük, akkor tanácsos mihamarabb szakemberhez fordulni, mert ez a betegség súlyos esetben látásvesztéshez is vezethet. A CRVO esetében hirtelen egyoldali, fájdalom nélküli homályos látás alakul ki, csak nagyon ritkán tünetmentes. Bár a BRVO lehet tünetmentes, de ez is homályos látást vagy különböző méretű szürkés területeket eredményez a látótér valamelyik részén. A szemfenéki vénás elzáródás kezelés egyik fő célja az úgynevezett makula ödéma megszüntetése, amire a szemgolyóba adott anti-VEGF terápia jelenleg az élvonalbeli módszer.

Ezt havonta kell alkalmazni, majd legalább 6 hónapig rendszeres orvosi felügyelet javasolt. Másodvonalbeli terápiák a grid szemfenéki lézerkezelések ennél a betegségnél, ami szintén enyhítheti a tüneteket és javíthatja a látást. Azoknál, akik szemfenéki vénás elzáródással küzdenek, nagyon fontos, hogy elvégezzenek egy kardiovaszkuláris vizsgálatot is, mert érelzáródás kialakulhat a szervezet egyéb területein is. A Budai Szemészeti Központban elvégeztethető ez a terápia, a nagytudású szemész szakorvosok tapasztalatában megbízhatunk.