jó minőségű műkönny

Különösen érzékeny szervünk a szemünk, ami folyamatosan reagál a környezeti hatásokra. Irritálhatja a szennyezett levegő, füst, por, légkondicionáló, fűtés, a víz klórtartalma, szemfesték, de negatív hatással lehet rá az időjárás is, illetve a hosszantartó tévénézés, számítógép monitorja. Gyakori panasz a szemszárazság, amit műkönnyel lehet enyhíteni.

Ezért is fontos egy jó minőségű műkönny kiválasztása. A szemszárazság egyik leggyakoribb oka, ha túl sok időt töltünk a monitor előtt. Ilyenkor a koncentrálásnak tulajdoníthatóan elfelejtünk megfelelő gyakorisággal pislogni, emiatt a szemfelszínt borító könnyfilm nem tudja teljesen betölteni a védő szerepét.

Ekkor jelenik meg az égő, szúró érzés, enyhe vörösség a kötőhártyán, fényérzékenység, de még a látás is elhomályosodhat. Amennyiben tartósan fennáll a szemszárazság, akkor minél hamarabb ajánlott felkeresni egy szemész szakorvost. Nem érdemes különféle szemcseppekkel kísérletezni, a legjobb, ha egy szakembertől kérünk segítséget, aki pontosan tudja, hogy milyen műkönny használata szükséges.

Kellemetlen jelenség a szemszárazság

Ez a probléma főképpen a 45 éves kor fölötti hölgyeket érinti, közöttük az előfordulása 10-30% közé tehető. A szemszárazság két fő fajtáját a csökkent könnytermelés, valamint annak fokozott párolgása okozza. Elsősorban a könny vizes fázisának termeléséért felelős könnymirigyek alulműködése vezet az elégtelen könnytermeléshez.

A szemhéjban lévő Meibom-mirigyek nem megfelelő működése következtében pedig túl sok könny párolog el. A szemész orvosok a krónikus szemszárazság terápiájában gyakran alkalmaznak különböző típusú műkönnyeket önmagukban vagy egyéb kezelések kiegészítésére. Érdemes tudni, hogy kontaktlencse mellé minden esetben használni kell műkönnyet, naponta több alkalommal.

Célszerű tartósítószertől mentes terméket választani, mert a lágy lencsék anyagai hajlamosak nem megfelelően reagálni a tartósítást szolgáló összetevőkre. Ha felmerül a krónikus szemszárazság gyanúja, bármilyen oknál fogva, orvoshoz kell fordulni, hogy az egyéb szembetegségek kizárásra kerüljenek.

Milyen műkönny jó számomra?

Ahhoz, hogy a megfelelő műkönnyet tudjuk kiválasztani, elsősorban ki kell deríteni azt, mi okozza az alapproblémát. A jó műkönny használatával ugyanis normalizálódhat a könny mennyisége és minősége. Az elégtelen mennyiségben termelődő könnypótlásra sokszor a műkönnyhasználat jelenti a megoldást.

Ezért aztán lényeges követelmény, hogy a terméknek ne legyen semmiféle mellékhatása, ne tartalmazzon cetrimid és benzalkonium-kloridos tartósítószert, mert a károsíthatja a szemfelszínt. A modern műkönnyek között ma már könnyen találunk tartósítószertől mentes változatokat is.

Ha Önnél is jelentkeztek a szemszárazság szimptómái, akkor érdemes felkeresnie a Budai Szemészeti Központot, ahol tapasztalt szemészek várják a pácienseket. Ráadásul ebben a rendelőben lehetőség van műkönny vásárlására is. Ez azt jelenti, hogy miután a szakorvossal egyeztetünk, nem kell gyógyszertárba mennünk azért, hogy megvásároljuk a szükséges műkönnyet, mert mindent elintézhetünk helyben.