Veszélyes anyagok szállítása

Egy egyszerű gépkocsivezetői jogosítvány még nem azt jelenti, hogy bármilyen területen elhelyezkedhetünk, hiszen vannak olyan jogszabályok, amelyek megszabják, hogy milyen áruk szállítására vagyunk jogosultak az adott engedéllyel.

Amennyiben veszélyes anyagok szállítása a feladat, ADR vizsga letételére lesz szükség. Csak ezután szállíthatunk az általunk vezetett járműn tartályos vagy nem tartályos formában veszélyes anyagokat.

Ezen belül még számos dolgot meg kell tanulnunk arról, hogy miként kell eljárnia egy ilyen gépjárművezetőnek, hogyha felelősségteljesen szeretné végezni a munkáját. Az ADR vizsga két írásbeli tesztből áll, ebből az egyik az alapismeretekre vonatkozik a veszélyes áruk szállításával kapcsolatban, a másik a speciális ismereteinket hivatott felmérni.

Ezután két gyakorlati vizsgán kell részt vennünk. Ha minden próbatételen megfelelően teljesítettünk, akkor az ADR vizsga sikeres letételének köszönhetően, már nem ütközik akadályba a veszélyes áruk szállítása. Az ADR vizsgával új lehetőségek nyílnak meg előttünk, amelyek nagyobb bérezést jelenthetnek.