languszta

A legnagyobb testű ollótlan tengeri rákok egyike. A languszta fehér húsa igencsak ízletes. Az elkészítésének a legelterjedtebb formája a főzés. Aki először fogyasztja étteremben, annak érdekes lehet, ugyanis héj nélkül tálalják.

Tudni kell azt, hogy a fejében lévő, gyümölcslére hasonlító sárga folyadék ehető. Édes íze miatt sokan csemegeként tekintenek rá. Ezt a különleges élőlényt leginkább a trópusi és szubtrópusi tengervíz sziklás partjainál halásszák, ugyanis nagyon kedveli a meleget.


A fogyasztásának egészségügyi előnyei is vannak, hiszen gazdag vitaminokban, aminosavakban és ásványi anyagokban. A languszta elkészítéséhez, illetve forralásához mély edényre lesz szükség annak érdekében, hogy teljesen elfedje a víz.

Körülbelül 3-4 percig kell főzni úgy, hogy az edény le van fedve. Ha a héja piros színűvé válik, akkor nyugodtan kivehető a fazékból. Sütve is kimondottan finom. Ebben az esetben nyissa fel a languszta páncélját, tegye pácba, hagyja kicsit állni, majd süsse 4-5 percen keresztül rostélyon!