Állampapír befektetés

A megélhetés olyan fogalomkör, ami mindenkit érdekel. Azt szokták mondani, hogy aki dolgozik, az nem ér rá pénzt keresni. Ebben van némi igazság, mert a közgazdászok szerint elég nagy tévhit, miszerint vagyont munkával lehet előteremteni, mert erre a legjobb esélyt a pénz maga adja. Egyszerűen mondva, pénzzel van esély még több pénzt keresni. Ahhoz viszont, hogy ez működjön, kiváló befektetési megoldásokra lesz szükség. Így valószínűleg benned is felmerült a kérdés, hogy mibe fektesd a pénzed 2023-ban.

A válasz nem egyszerű. Bár lehet azt mondani, minden évnek megvannak a maga trendjei, de a kép ennél összetettebb. Mindenki a tökéletes receptet keresi, de onnan tudható, hogy nincs ilyen, mert akkor azt követnék és gazdaggá válna az összes befektető. Szép világ lenne, de a dolgok mégsem errefelé mutatnak. Csak alapos tervezéssel van esély megtalálni az ideális befektetési formát. Ami meghatározó, az a portfóliók minél nagyobb változatossága.

Sohasem szabad sokat feltenni egy lapra, mivel elúszhat egyszerre az egész összeg. Érdemes feldarabolni a tőkét és alacsonyabb-magasabb kockázati opciókat keresni. Vannak fix kamatozású, de alacsony hozamú, valamint spekulatív, de hatalmas nyereséggel kecsegtető egységek. Amit viszont senki sem fog megtalálni, az a semmi kockázatra hatalmas hasznon kombináció. Ami talán mégis a legközelebb áll ehhez, az egy speciális kötvénycsomag. Az állampapír befektetéseknek több előnyük is van. Nem véletlen ennek a lehetőségének az előtérbe helyezése, ugyanis az állam jobban szereti, ha a saját polgárai felé van elköteleződve és nem külföldi befektetőkre kell támaszkodjon.

Az állampapír voltaképpen olyan kölcsön, ami infláció feletti kamatozást nyújt. A betéti számlákkal ellentétben, amik hasonló elven működnek, csak a kereskedelmi bankok keretében a pénzed 100 000 euró felet is biztosítva van. Az állam csak teljes csőd esetén képtelen fizetni, de ennek az esélye megközelíti a nullát. Saját pénzben egyetlen ország sem tud tönkremenni, mert nyomtatni mindig lehet bankjegyeket. Rövid-, közép- és hosszútávra befektetni egyaránt van lehetőség. Érdemes élni ezzel, minél nagyobb mértékben.