cserepeslemez

A tetőfedés külön tudományterület, ami gyakran eltérő művelet lehet annak függvényében, hogy pontosan milyen alapanyaggal történik. A hagyományos cserepek helyett, manapság egyre inkább kedvelt a cserepeslemez alkalmazása.

Ennek az előnye, hogy egységre vetített területre nézve sokkal kisebb súlya van, mint az eredeti társainak, miközben külsőre gyakran a megszólalásig hasonlít azokra. Távolról, a profilkialakítás révén, meg sem lehet különböztetni, ezért nagyon autentikus és stílusos.

Nem meglepő, hogy egyre gyakrabban használják műemlék jellegű épületeknél, illetve templomok fedésére egyaránt. Valamivel gyorsabb vele a munka, ugyanis a nagyobb táblák, gyorsabb telepítést tesznek lehetővé. Természetesen a haladás csak úgy érhető tetten igazán, amennyiben az alapos előkészületek megtörténnek.

Miként telepíthetőek a cserepeslemezek?

Vannak rá példák, hogy a meglévő fedőelemek, például cserepek felé kerülnek egy védőrétegként. Ez viszont kevésbé bevett szokás a kivitelezés tekintetében. Érdemes megjegyezni, hogy cégenként eltérő lehet a szerelési módszertan, még a lényegi lépések megegyezése mellett is. Itt van például a lécezés menete.

Van, ahol 35-40 cm-t tartanak ideálisnak, míg máshol esetenként 50-80 cm közötti távolságokban egyeznek meg. Tény, hogy a gyakoribb lefogatás nagyobb stabilitást kínál, de ezzel együtt több utómunkát követel. Érdemes tisztában lenni vele, hogy bizonyos időközönként megéri a csavarokat újra meghúzni, mert az erős napsütés hatására a fém kitágul, majd a hideg időszakban összeszűkül.

Bármennyire minimális mozgásról van szó, az bőven elég ahhoz, hogy az évek viszonylatában apró rések keletkezhetnek a csavarok gumipakolása és a lemezek között, ami teret enged a nedvesség beszivárgásának. Ezt muszáj megelőzni alkalmanként, ami összességében nem vesz többet igénybe néhány óránál.

Nem bonyolult a cserepeslemez felszerelése

A Pascal szerint a cserepeslemez felszerelésének a lépései gyakorlatilag megegyeznek a hullám- és trapézlemezével. Ami biztos, hogy mindig az ereszcsatornára merőlegesen történik meg az első lemez lerakása, szorosan a végzárók mentén, amik a lécek véget védik a csapadéktól. Mindig a legelső sor felhelyezése igényli a legnagyobb odafigyelést, mert az itt bekövetkezett mm nagyságú eltérések pár sorral arrébb már több cm eltolódást eredményezhetnek.

A lemezek remekül illeszkednek egymásba és a felfogatásuk sem okoz problémát, amit gumibetétes csavarokkal végeznek, a nedvesség beszivárgásnak elkerülése érdekében. Meghatározó még a kéményeknek kihagyott helyek, valamint a gerincelemek felfogatása. A kéményeknél mindig alaposan oda kell figyelni a csatlakozásoknál, hogy biztosan ne alakuljanak ki olyan gyenge pontok, amik a szivárgásra esélyt adnának. A cserepeslemezre egyszerűen illeszthető olyan kiegészítő, mint a hófogó.

Az elemek vágása csak speciális szerszámmal lehetséges, mert a nagy hőfejlődés következtében, amit a sarokcsiszolók, más elektromos fűrészek eredményeznek, a bevonat sérülhet, ami teret enged a későbbiekben a korróziónak. Bármennyire egyszerűnek tűnhet a felszerelés, azt mindenképpen érdemes szakemberre bízni, akinek kellő tapasztalata van ezen a területen. A végeredmény így lesz tökéletes és tartós.